Echografie van de (drachtige) hond

Met behulp van echografie kun je “in” het lichaam kijken. In de humane en veterinaire geneeskunde wordt daar veelvuldig gebruik van gemaakt, niet alleen om een zwangerschap vast te stellen maar ook om organen zoals het hart of de nieren te bekijken. Het maken van een echo is geen eenvoudige zaak en vergt veel oefening. Het is een vak waarin je je moet specialiseren.

In de dierenartsenopleiding komt het maken van echo’s (dracht of pathologie) nauwelijks voor. Sommige dierenartsen volgen na hun studie wel een applicatiecursus maar daar leren ze om de drachtige hond op haar rug te leggen om een echo te maken. Dat brengt voor veel honden angst en stress met zich mee. Sommigen dienen de hond kalmerende medicatie toe of geven zelfs een lichte narcose, met alle risico’s van dien voor de ongeboren puppies.

In 2007 is Tovie in opleiding gegaan bij echografie-specialiste Jeanne Offermans. Jeanne is erkend specialist op haar gebied in de humane echografie en verricht dracht-echo’s in de dierenartsenpraktijk van haar man. Tovie en Jeanne kennen elkaar vanuit een eerdere werkkring en toen Tovie haar interesse kenbaar maakte om echo’s te leren maken bood Jeanne haar diensten aan. Tovie bleek over talent te beschikken en is vervolgens 2 jaar lang week in, week uit naar de dierenartsenpraktijk gereden om te leren om echo’s te maken en heeft dat nu uitstekend onder de knie.

Staande hond

Tovie heeft geleerd om echo’s te maken van de staande hond. De buik wordt voor de echo kaal geschoren want haren verstoren het beeld. De hond staat rustig op alle vier poten tussen de benen van Tovie en wordt door de eigenaar zonder enige druk vastgehouden. De hond is totaal niet gestresst!

 

Niet schadelijk

Een echo is niet schadelijk voor de moederhond en ook niet voor de vruchtzakjes (de toekomstige puppies) want het zijn slechts geluidsgolven die door het lichaam gestuurd worden. Met de transducer worden de baarmoederhoorns afgetast en het geoefende oog van Tovie ziet dan op het beeldscherm de vruchtzakjes en heel soms zie je daarin al de contouren of skeletje van een pupje.

Als de echo wordt gemaakt 28 tot 30 dagen na de dekking, kan Tovie als ervaren echografist niet alleen voor 100% vaststellen óf de hond drachtig is maar óók kan ze met 90 % zekerheid zeggen van hoeveel pups de hond drachtig is. Ook kan ze zien of een vruchtzakje niet helemaal in orde is wat dan vaak resulteert in een resorptie van dit vruchtzakje. Daar merkt zowel de hond als de eigenaar niets van.

Eigen echoapparaat

Inmiddels beschikt Tovie over een eigen echoapparaat en kan ze de echo’s bij haar thuis maken.

Echo’s uitsluitend op afspraak

Zie Contactinfo